Professionele ontruimingsinstallaties type A

Type A ontruiming, wat is het en wanneer wordt het toegepast.

Een Type A ontruimingsinstallatie, ook wel een klasse A of OAI genoemd, wordt gebruikt in situaties waarin een gebouw of locatie snel en efficiënt moet worden geëvacueerd vanwege een noodsituatie. Dit kan variëren van brand of andere gevaarlijke omstandigheden. Een Type A ontruimingssysteem wordt vooral ingezet op plekken waar bezoekers niet bekend zijn met de vluchtroutes, zoals in winkelcentra en bij evenementenlocaties. Een Type A ontruimingsinstallatie kenmerkt zich door het gebruik van gesproken woord. Door de afwisseling van vooraf ingesproken instructies, eventueel in meerdere talen, en toon signalen zorgt het systeem ervoor dat mensen rustig in veiligheid gebracht kunnen worden.

NEN 2575-2 normering

Een Type A ontruimingssysteem moet voldoen aan de NEN 2575-2 normering en dient uitgerust te zijn met een noodstroomfaciliteit. Wanneer door bijvoorbeeld brand de elektriciteit uitvalt blijft het ontruimingssysteem, dankzij de noodstroom voorziening, een bepaalde tijd doorgaan.

Wanneer is een Type A ontruimingssysteem verplicht?

Uiteraard bestaan er situaties en locaties waarbij de toepassing van een Type A ontruimingssysteem verplicht zijn. Denk hierbij aan gebouwen met een oppervlakte groter dan 10.000 vierkante meter, verblijfsruimten die toegang bieden aan meer dan 2000 personen of meerdere verblijfsruimten samen, waarin in totaal meer dan 1000 personen kunnen verblijven. Een goed geïntegreerd Type A ontruimingssysteem kan levens redden!

Advies met betrekking tot uw Omroepinstallatie?